torsdag 2. juni 2016

Vi gjør ting vi ikke har gjort før, i og rundt Hamburg V

Mai har vært en flott måned!! Sommer hele veien!! Noen dager så varme, at det har vært mer behagelig å være inne, noen dager med regn, men det har virkelig trær og blomster trengt, og selv da har temperaturen vært bra, og mange dager med helt perfekt temperatur! Så slikt kan en venne seg til, vet du!!! Det eneste negative er selvfølgelig at allergien blomstrer tidlig også, og jeg har ikke vært forberedt på det, så er litt sein igang med medisinering.... Ja, ja....

Og så har vi jo gjort og sett noe nytt denne måneden og, selv om vi også fikk tid til en Norgestur for å overta nøklene til det nye  huset vårt!

Her er en liten oppsummering:

Sett blomstringen av epletrær på Altesland
Akkurat da var også en klubbvenninne av meg og mannen hennes her, så vi fikk oss en veldig fin landtur den dagen. Først kjørte vi kilometer på kilometer og så epletrær i blomst, før vi stoppet på en gård og fikk tatt litt bilder.Lunsjen tok vi i Stade, en nydelig, liten Hansaby, som vi har vært i noen ganger nå. Men et aldri så lite bilde, legger jeg likevel ved! 


17. Mai feiring i Hamburg
Men det fikk dere jo med i fjor, tenker du kanskje? Riktig det! Og i år var familien veldig spredt på 17. også, med en datter i Trondheim, mann og mini i Bergen, og kun meg i Hamburg. Det nye i år, var at jeg meldte meg som frivillig i Sjømannskirken til dugnad! 

Så koselig å dekke på til ca 100 nordmenn, som skulle komme på grilling og underholdning etter at toget var ferdig i Planten und Blomen! 
Dermed har jeg vært med å feire 17. både som gjest og som "arbeidende", så nå vet jeg hvordan alt fungerer, og kan med god samvittighet reise tilbake til Norge! Hi,hi!! 

Tur til Wismar og Kühlungsborn
Min far kom ned den ene helgen hvor mini var på fotballturnering, og sammen dro vi i forfedres fotspor, med et stopp i Wismar, og et i Kühlungsborn, hvor vi også overnattet. 

En veldig koselig tur, der min far fikk en opptur, og jeg en nedtur, da damen på hotellet spurte om det var min bror jeg reiste med!!! Pappa følte seg ung, og jeg?? Ja, du kan vel tenke deg til det....!!!!! 

Uansett, historie er gøy, og slekten på min fars side har alltid vært godt dokumentert, vi kommer fra de første hanseatene som slo seg ned i Bergen! 

I Wismar kommer forfedre fra familien Jordan, som seinere giftet seg med en Meyer (husker ikke akkurat helt hvilke tipp-tipp det blir..:!)

Wismar er en nydelig by, som står på Unescos verneliste. Vanntårnet, som står midt på Rådhusplassen, gav faktisk innbyggerne innlagt vann så langt tilbake som på 1600 tallet!!! Wismar var lenge svensk, og først i 1903, fikk det tilbake alle sine rettigheter som tysk by!

Vi hadde oss bare et gåtur der, og jeg reiser gjerne tilbake en annen gang for å se litt mer!!

Gammel, svensk restaurant. Det gamle svenskekontoret lå her tidligere. Var fult, så vi fikk desverre ikke plass.

Vanntårnet, som står på Rådhusplassen.

Typiske fasadene i Wismar.

Nesten rett ved siden av hverandre, lå to stoooore kirker, som ble bombet under 2. verdenskrig. Ingen er restaurert tilbake til bruk, men begge er serverdigheter. Denne heter St.Marienkirche.

Dette er St. Georgenkirche, og er i det minste hel!

Inne i kirken, ser du imidlertid at den må støttes opp av stålbjelker, og alt av religiøs pynt er borte. Den brukes nå som konsertsal. 


I Kühlunggsborn jobbet faren til den Meyer som senere dro til Bergen og ble kjøpmann på Bryggen, som prest i nærmere 60 år. Det var ganske spesielt å komme og besøke kriken der han hadde hatt sitt virke! 


En idyllisk, forholsdvis liten kirke, var dette!! 

Byen har, siden slutten av 18-tallet, vært mest kjent som en badeby. Det er hoteller av alle slag der. Koselig, litt sånn Kardemommebyaktig! Den var på Øst Tysk side da landet var delt, og hit ble i stor grad mødre beordret på husmorferie! I dag finner man nok fortsatt mest tyske turister der, og det var heller ikke mange av de ansatte i butikker og hoteller, som snakket engelsk. Men da er det jo greit at jeg kan gjøre meg forstått på tysk, da!!

Her tar jeg meg gjerne en strandferie en gang!! 

Laaaaangg strandpromenade 
Glückstadt
Lurer på om alle menneskene som bor her, har litt ekstra hell??!! Eller er litt ekstra lykkelig?? Vet ikke!! Det vi derimot lærte, var at det var kong Christian den V av Danmark/Norge, som grunnla byen, i håp om at den skulle kjempe mot Hamburg i popularitet. Den var da en del av Danmark. Det skjedde jo ikke.... Samme konge grunnla  flere byer, som feks. Kristiansand. Mens gatene i Kristiansand ble planlagt rette, ble de her i Glückstadt liggende i buer rundt rådhusplassen.

Koselig by å ta en liten kjøretur til, når man ikke hadde så mye annet å gjøre en regnfull dag!!Rådhuset
Kjære alle som har besøkt oss her nede: Beklager at jeg ikke har tatt denne turen med en gang vi kom ned ..! Dette skulle dere sett!!!! Lov meg å ta en tur, om dere kommer tilbake en gang, dere vil IKKE   angre!Her taes beslutninger! 

Sjekk utformingen!

Rom på rom med herligheter!

Draktene de måtte gå med i gamle dager, var ikke for pyser.... Kragen veide 7 kilo, og kappen veide over 20! Tror de var glade da disse ble lagt bort!


Festsalen


Vi gikk på en tyskguidet runde, men de finnes på engelsk og fransk også!! 

Vel er bygget et prakteksemplar fra utsiden, men tenk å ha jobben sin i slike omgivelser?? Kanskje jeg skal bli en politiker i Hamburg i mitt neste liv....!!! Hi,hi... Så er juni i gang, vår siste måned her nede.... Straks kommer det folk på visning i huset her, så jeg tar meg en aldri så liten tur ut! 
1 kommentar: