fredag 1. april 2016

Vi gjør ting vi ikke har gjort i Hamburg og omeng III

I mars har det ikke vært så mange ledige helger til å gjøre de store sprellene. Men heldigvis kom påsken, og selv om vi da fikk Norgesbesøk i palmehelgen, og bare gikk for typiske Hamburgattraksjoner, så fikk jeg en ukedag sammen med eldstedatter på en tur jeg aldri vil glemme!

Turen skulle denne dagen gå til Bergen -Belsen, ja nettopp, til en an konsentrasjonsleirene fra 2. verdenskrig.

Vi dro rett etter drop of på Mias skole, og turen ned var på GPSen beregnet til 1,5 time. Brukte ikke så lang tid, vet du. Er det opphevet fartsskilt på motorveiene, så er det opphevet fartsskilt... I allefall, så kom vi frem ca 30 min før det åpnet, og hva passet vel ikke da bedre enn å stoppe i Bergen og ta en kopp kaffe??!! Så fikk jeg besøkt Bergen også i denne påsken!!


Bergens rådhus!


Etter kaffe var fortært, dro vi til leiren. Selve leiren er helt borte, det er ikke en eneste bygning igjen der. Det er vel ikke så rart heller, når man så at i den første tiden leiren lå der, så var der ingen brakker el l til fangene. De måtte selv bygge seg jordhuler etc, som de kunne ligge i...  Nå er det et stort byggverk i massiv sement, som møter deg. Der er det en utstilling som viser mange bilder fra livet i  leiren, fanger som var der, og i tillegg lå det gjenstander i glassmontre i gulvet. Alt fra knapper, til spiseredskaper, gebiss, briller, klær, sko og arbeidsredskaper....


Oversikt over hvordan leiren var da freden kom. 


Til de som kan historien, så var det også i denne leiren at Anne Frank døde vel 2 mnd før freden kom. Hennes og familiens historie fikk man også lese litt ekstra om.

Vel, vi gikk rundt og leste og så på bilder, og jeg skal ikke si at jeg var uberørt. Nei, jeg ble faktisk veldig dårlig... Kvalm, som bare det.... Ikke bare tenkte jeg på det grusomme som skjedde den gang, men tankene gikk selvfølgelig også mot det som skjer i dag.. Nyhetsbilder av folk som blir sultet ihjel i Syria, bla annet....

Utstillingen var omfattende!

Papirene til sovjetiske krigsfanger. De fikk virkelig en hard behandling.... 


Vi tok oss også en gåtur ute i det som var leiren. Der er det mange på mange av massegraver.... Vi leste at det lå mellom 500 - 2500 døde mennesker i hver av disse gravene... Dødligheten var høy i denne leiren, både pga det dårlige stellet fangene fikk, og også all sykdom som herjet rundt der. Faktisk var det nesten 2000 mennesker, som døde de første dagene etter freden kom, fordi de allerede var så syke...
Gangveien ut i leiren.

En av mange massegraver. Her ligger det 1000 mennesker.

Slik så gravene ut, en forhøyning i naturen. 

Her står eldstedatter ved leirens hovedgate... 

Minnesmonument over alle døde 


Gravstøtten til Anne Frank og søsteren. Kun faren overlevde krigen. 

De norske minneordene. 


Jeg er veldig glad for at vi tok turen. Den gir perpektiv, ingen tvil om det! Men jeg kommer aldri til å besøke en annen konsentrasjonsleir igjen.... En holder... Dette var en sterk opplevelse... !


Det var godt at vi stoppet på hjemveien, for å spise litt, og fant dette huset! Litt humor er godt!!!


Nå venter Norgestur på meg, og om en uke er jeg i London på denne tiden! (Det er ingen aprilspøk, altså!!!) Minis vårferie varer enda i over en uke, så la oss kose oss!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar