onsdag 8. februar 2012

Til Wien med barn

Wien er en nydelig by, og absolutt et fint reisemål når man har barn med seg!! Bykjernen er ikke så stor, og med endel gågater rundt om, blir det mindre trafikk å passe på. I tillegg er det store parker i nærheten, både til rekreasjon og til glede...!!


Vi bodde på et lite familiehotell i 3 etg. av en bygård. Koselig og grei beliggenhet, med nærværende betjening som ikke visste hva godt de kunne gjøre for oss. Reiser du med barn i vogn, er ikke dette stedet noe, for det var ingen heis. Men søker du opp Wien på hotels.com, kan du velge mellom mange hotell i de fleste prisklasser.

Wien er perfekt for en langhelg. Du rekker over det meste uten å måtte "stresse". Noen "must" er det absolutt, og det første jeg vil anbefale er "Den spanske rideskolen". De kjører show med jevne mellomrom, men det som er enklest, og veldig greit, er å betale seg inn for å se på treningen.


Det er en merkelig følelse når du kommer inn i salen. På utsiden ser det jo ut som en vanlig bybygning, og inni er det en ridesal!!! Den er vakker utsmykket med store lysekroner hengende fra taket. Man kan gå rundt salen i 2 etager og bare nyte synet av veldresserte hester og ryttere  i flotte habitter. Du kan selv velge hvor lang tid du vil bruke på rundene. Vi satt oss litt til i en vinduskarm underveis.
Et annet "must" er å besøke St. Stephends katedralen. Den er bare aldeles nydelig!! Opprinnelig ble den oppført helt tilbake på 1100 -tallet, men den ble ødelagt under 2. verdenskrig. Heldigvis ble den gjenoppbygget og ser lik ut i dag. Det som er fint med å besøke kirker, er at man kan gå opp i tårn. På den måten får man også fin utsikt over byen. Kirketårn er noe vi ofte har besøkt rundt om i verden;0)Når man reiser med barn på byferier, har vi lært oss at det er viktig at vi lytter til hverandre, og tar hensyn til hverandres ønsker. Det må være en balansegang mellom hva foreldre ønsker å se og oppleve og hva barna ønsker. På den måten spiller man lettere på lag, og man unngår sure barn og oppgitte foreldre.

I Wien hadde vi, etter vår datters ønske, et stopp på leketøysmuseet.

Jeg følte meg litt gammel, da jeg fant flere av mine barndomsleker utstilt...Hva er vel også Wien kjent for??Wienervalsen??...!! I hvertfall var det mange unge musikkstudenter som stod rundt omkring og solgte billetter til konserter med klassikerene til Mozart og Strauss. Disse er mye billigere enn billetter til "ordentlige" konserter, men jeg tør påstå at de kvalitetsmessig kan være vel så gode. Vi fikk i hvertfall med oss en nydelig konsert, og det som var toppen, var at musikerne og sangerne gikk i tidsriktige klær. Konserten ble kanskje litt i lengste laget for en trøtt jente, men man kan fint gå i pausen, sånn at man kan unnvære det.


Hvis man har lyst på en dag med tivoli og gøy, så kan Praterparken være et alternativ.Det store pariserhjulet ble åpnet rundt 1900 tallet (til en verdensutstilling???), og er åpent året rundt. Deler av parken er stengt i vintermånedene, så det ville jeg sjekket ut om jeg reiste mellom oktober og mars.
Vognene er stoooore! Da vi var der, var innredningen forskjellig fra vogn til vogn. Det var noe tomme, hvor det var mange som kunne stå, noen hadde benker, andre igjen var innredet som restaurantvogner, og kunne sikkert leies som det(?). Hjulet er 67 meter høyt, så det merkes når man er i høyden!!

Ellers består parken av mange berg-og-dalbaner og alt man ellers er vant til på tivoli. I tillegg har den store grøntarealer, så mange bruker dette som rekreasjonsområde. Man kommer også helt ned til Donau og kan ta seg en pause der og.

En ting vi prøver å gjøre når vi reiser rundt, er å smake på litt lokale retter. Hva det ble her?? Snitzler... og krus med brus...
Vi brukte en hel dag på Schønbrunn. Det ligger en liten togreise ut fra sentrum, men det var gode forbindelser, så det gikk helt greit. Og for et flott sted!!!!!!! Slottet har faktisk over 1400 rom.... kan jo lett gå seg bort da...!! Man kan velge mellom guidet tur, gå for seg selv, eller gå for seg selv og lytte på "lyttestokk" om hva man ser. En lang, og en kort rute hadde de. Vi valgte den korte, som var mer enn lang nok for oss, og en
"lyttestokk". Rommene var rikelig utsmykket, og det var mye øynene kunne hvile på!!

Vel ute, var det en stor park å gå i, og det var også en labyrint der... Mann og barn gikk inn, men med min klaustrofobi, stod jeg heller over, og bivånet de en stund fra en terrasse vi kunne stå på. De kom seg heldigvis greit gjennom!! Det var en gøy opplevelse for dem som liker sånt...!!


I parken ligger også verdens eldste dyrepark. Den er fra 1752...!! Her fikk vi kost oss og sett på mange dyr, både løver og tigre var der også, foruten elefanten, og den største maurslukeren jeg noen gang har sett... trodde de var litt små, jeg...!!!Utsiktspunktet Gloriette ble oppført i 1775. Her er det nå restaurant, og her avsluttet vi besøket vårt på Shønbrunn.Håper jeg nå har gjort deg litt nysgjerrig på å besøke en by som absolutt er verdt et besøk!! Litt av hvert å ta seg til der for både liten og stor!!

Bon voyage!!!

   
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar